Allt fler sopbrottslingar fälls

Allt fler får erfara att det inte är tillåtet att slänga skräp utanför återvinningsstationer.

Sammanlagt i landet har 14 personer dömts för detta miljöbrott.

Sopspaningen vid återvinningsstationerna inleddes 2001 och har lyckats så bra att spaningarna har utökats under senare tid. Idag finns det sopspanare i 77 av landets kommuner - däribland Marks kommun. Bakgrunden är att återvinningsstationerna är allmän mark och att lägga grovsopor och annan bråte där är brott enligt miljöbalken.

Rent praktiskt går sopspaningen till så att sopspanarna besöker återvissningsstationerna och fotograferar misstänkta individer. Sopspanarna letar också igenom soporna på marken för att hitta adresser eller annat som kan identifiera nedskräparna.

På grund av svårigheter att rekrytera sopspanare har verksamheten i Marks kommun delvis legat nere en tid - men i år tagit fart igen. Och resultatet har blivit sex polisanmälningar hittills iår.

Sammanlagt i landet har 822 polisanmälningar gjorts sedan starten - och det har resulterat i 14 domar och 53 strafförelägganden - som medförd som mest 70 dagsböter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista