S:t Sigfrids katolska kyrka i Borås.
S:t Sigfrids katolska kyrka i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sverigesradio
RELIGION

Katoliker i Borås förväntansfulla inför Påvens Sverigebesök

Katolik: Det blir en underbar upplevelse
1:25 min

På måndag kommer Påve Franciskus till Sverige. En stor händelse för Sveriges alla katoliker. Så även i Sankt Sigfrids katolska kyrka i Borås.

Wanda Johansson Teller är en av de förväntansfulla katolikerna. 

– Det kommer säkert bli en underbar upplevelse, säger hon.

För katoliker är Påvens Sverigebesök något mycket stort. Det är andra gången en påve kommer hit och senast det hände var 1989 då Johannes Paulus II besökte bland annat Vadstena.

Till tvådagarsbesöket på måndag och tisdag så kommer katoliker från hela Sverige vallfärda till Skåne. Från Sankt Sigfrids katolska kyrka i Borås så kommer man skicka två bussar till Malmö för den katolska mässa som kommer äga rum utomhus på Malmö arena för 19 000 deltagare på tisdag.

Kristina Bellbrandt som också är med i församlingen ska själv inte dit, hon känner sig för gammal för en sådan resa. Men hon kommer sitta bänkad framför tv-apparaten när SVT på måndag sänder en ekumenisk gudstjänst från Lunds domkyrka som Påven deltar i.

– Det är klart att det är stort för det är ju en man av betydelse.

Hur skulle du beskriva Påve Franciskus?

– Det är väl hans enkelhet som tilltalar väldigt mycket. Han tänker på de fattiga och de små, säger hon.  

Sven Esselius är pensionerad präst i svenska kyrkan men går ofta på katolska mässor då han inte längre känner sig hemma i Svenska kyrkan till följd av olika reformer som gjorts. Så här förklarar han anledningen till att påven kommer till just Sverige:

– Han knyter ju en kontakt här med den lutherska kyrkan. Och det är lite symboliskt också för det var ju i Lund som lutherska världsförbundet bildades 1947.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".