Besparngar väntar i kommunhuset i Mark. Foto: Hanna Larsson
Besparngar väntar i kommunhuset i Mark. Foto: Hanna Larsson / Sveriges Radio

SKL om Marks planer på Göteborgskontor

SKL: Måste tänka på tillgängligheten
1:40 min

En kommun måste vara tillgänglig för sina invånare. Utöver det ser SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, inga problem med Marks planer på att placera en del av sin verksamhet i Göteborg.

Marks kommun utreder om man kan flytta delar av sin verksamhet till Göteborg. På så sätt skulle man få tillgång till en större arbetsmarknad. Redan idag är det många anställda inom kommunen som pendlar från just Göteborg. 

– Det är lätt att ha förståelse för den här typen av planer och från en generell utgångspunkt ser jag inte så stora svårigheter att ha personal utanför den egna kommunen. Det är ett politiskt övervägande, säger Helena Linde, förbundsjurist på SKL. 

– Om man tittar på lokaliseringsprincipen så ska det man gör inom kommunen vara lokaliserat till kommunen. Men det går att ha personal på annat håll. 

– I förvaltningslagen finns en serviceskyldighet. Här handlar det om rätten att få träffa en handläggare, säger Helena Linde.  

Inom kommunen råder det delade meningar om förslaget. Socialdemokraterna är starkt kritiska medan moderaterna tycker idén är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".