Oxbringa med pepparrotsås
Oxbringa med pepparrotsås. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Oxbringa med pepparrotsås

En stor trend inom matlagning är att tillaga mat i långkok för att få fram smaker och konsistens. Därför plockar radiokocken fram en svensk husmansklassiker, kokt oxbringa med pepparrot.

Oxbringa med pepparrotsås 

 
4-6 personer

1 kg rimmad oxbringa

vatten

1 gul lök

1 morot

10 vitpeppar korn

8 kryddpeppar korn

2 lagerblad

  1. Skala morot och lök, skär i större bitar.
  2. Lägg köttet i en större kastrull, lägg ner grönsaker och pepparkorn.
  3. Häll på vatten så att det täcker köttet.
  4. Koka på medelvärme tills köttet har en innetemperatur på 75-80 grader.
  5. Tag upp köttet och låt svalna.
  6. Sila kokspadet i en bunke
  7. Skiva upp köttet i fina bitar


Pepparrotssås

 50 g smör

0.5 dl vetemjöl

3 dl kokspad

4 dl mjölk

1.5 dl vispgrädde

0.5 dl färsk riven pepparrot

Salt och vitpeppar från kvarn.

  1. Koka ner spadet till ca halva mängden återstår i en kastrull.
  2. Smält smöret i en anan kastrull, dra kastrullen åt sidan och blanda ner mjölet.
  3. Häll på kokspad, grädde, mjölk och låt såsen kok till lagom tjock konsistens.
  4. Blanda ner pepparrot och smaka av med lite salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

Servera kokt potatis och nykokta färska grönsaker till oxbringan.

//Göran

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".