Nätpedofil
Foto: Arrangerad bild / Sveriges Radio och Thomas Johansson / TT
NÄTPEDOFIL

Ulricehamnsbo döms till sju års fängelse

Målsägandebiträdet: Stor upprättelse för flickorna
1:20 min

Den 47-årige man från Ulricehamn som stått åtalad för grova sexbrott mot 114 unga flickor dömdes under fredagen till fängelse i sju år. Han ska också betala totalt drygt 2 miljoner kronor i skadestånd.

Under fredagen meddelade Borås tingsrätt domen mot den 47-årige man från Ulricehamn som stått åtalad för 114 fall av grovt sexuella övergrepp mot barn. Brotten har skett via sociala chattforum som Kik och Skype.

Skyldig till grova övergrepp
Tingsrätten har funnit den tilltalade skyldig bland annat till ett stort antal grova sexuella övergrepp mot barn och grova utnyttjanden av barn för sexuell posering, samt en rad andra brott. Påföljden har bestämts till sju års fängelse.

– Det visar att att domstolen ser allvarligt på den här brottsligheten och det sänder väldigt bra signaler till människor som funderar på att ägna sig åt sådant här, säger advokaten Margareta Esplund har varit målsägandebiträde för fjorton av dom 114 flickor som utsatts.

Unikt mål i Sverige
Brotten som mannen ska ha utfört via nätet och är det största i sitt slag i Sverige. Åklagaren har yrkat på åtta års fängelse för mer än 650 olika brott som drabbat 114 unga flickor. De flesta av offren har varit flickor mellan 12 och 14 år och det har varit en svår process för dem vilket gör domen till en viktig markering även för dem, menar advokaten Margareta Esplund:

– Flickorna har fått känna att vi har tagit deras berättelser på allvar. 

Låtsades vara jämngammal
Mannen som är i 45-års åldern har enligt åtalet gjort sig skyldig till bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han har lurat flickorna att visa sig nakna och posera inför en webbkamera genom att utge sig för att vara en jämnårig pojke eller flicka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".