Borås budget presenteras av de styrande politikerna.
Foto: Mikael Olmås/Sveriges Radio
BORÅS

Satsning på skolan i nya budgeten

Ulf Olsson(S): Betydande satsning
0:36 min

Idag presenterade de rödgröna i Borås sin budget för nästa år. Bland annat så finns en satsning med 30 miljoner kronor på grundskolan i kommunen.

 – Det här är nog den största satsningen vi har gjort på skolan. Totalt 50 miljoner när förskolan räknas in. Så den är betydande, säger Ulf Olsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

Hur mycket av det här lägger ni på löner, som ju varit stötestenen?

– Löneutfallet kommer att bli högre nästa år, men det är fortfarande en förhandling mellan arbetsgivarparten och arbetstagaren, så vi får se. 

Budgetförslaget för 2017 innebär i korthet att nämnderna får en total ökning med 271 miljoner kronor vilket innebär en förstärkning med hela 4,8 procent.

Det finns satsningar på skola, omsorg och kultur i budgetförslaget däribland en särskild satsning på grundskolan med 30 miljoner kronor. Sex miljoner av dessa är avsedda att stärka de skolor som särskilt behöver extra resurser. Även förskolan får en extra satsning med 6 miljoner kronor och gymnasieskolan drygt sju miljoner.

Äldreomsorgen får ett tillskott på 20 miljoner kronor och sociala omsorgsnämnden 3,1 miljoner kronor.
Fritids- och folkhälsonämnden tillförs 6,5 miljoner kronor, och Kulturnämnden får en miljon extra för satsning på Kulturskolan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".