Hanna Modén var en av de tjejer som tog chansen att testa grafitti. Foto Ann-Louise Rönestål Ek/P4 Jämtland
1 av 2
Arkivbild. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio
BORÅS

Ny rapport: En grafittivägg ökar inte klottret

Utredare: Ger inte mer klotter på stan
2:15 min

Nyligen gick liberalernas ledare i Borås, Morgan Hjalmarsson, ut med att han inte vill ha en vägg för att det skulle ge mer klotter. En ny studie visar att det tvärtom kan minska klotter.

Just i dagarna avslutades den senaste och mest omfattande studien som gjorts i Sverige för hur lagliga väggar för grafitti påverkar mängden klotter på andra håll i samhället.
Fyra platser i Sverige har studerats under två års tid. 279 personer har intervjuats och anmälningsstatistik när det gäller klotter har analyserats. Undersökningen har gjorts med ekonomiskt stöd från Brottsförebyggande rådet.

I Borås har de rödgröna partierna avsatt en del i budgeten på en graftittivägg i stan, men frågan är inte löst. Andra partier har satt sig emot, exempelvis Moderaterna men också Liberalerna.

– Det lockar till att man går ut och målar lite varstans, sa Morgan Hjalmarsson (L) tidigare i veckan.

Hans påstående och slutsatser går dock på tvärs med vad utredningen visar.
Projektledaren Johan Wahlgren tycker att det finns mycket för politiker att hämta i resultatet av undersökningen. Den har bland annat visat att den här typen av väggar fyller en funktion för kulturell och konstnärlig utveckling.

Hans råd till Morgan Hjalmarsson är att ta del av den fakta som nu presenterats.

– Kunskapsläget är ganska knapert. Det finns mycket tyckande i frågan. Han kan kika på vår rapport, det finns mycket intressant att ta lärdom av, säger Johan Wahlgren.

Läs hela rapporten här!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".