Vikingar, Göteborgsoperan
Vikingar, Göteborgsoperan Foto: Mats Bäcker/Göteborgsoperan
OPERA

Hett svartsjukedrama på Göteborgsoperan

100-årig svensk opera om vikingatiden ger vår recensent Thorvald mersmak.

Vikingarna en opera av Ivar Hallström som hade urpremiär den 6 juni 1877 och framfördes 26 gånger under fem år. Därefter har den inte spelats i något operahus eller i någon konsertsal. Varför kan man fråga sig, säger P4 Sjuhärads operarecensent Thorvald Pellby Petterson. 

Istället har enligt honom den svenska musikteatern genom åren tryggt vilat i, framförallt, den tyska och franska, men även den italienska operatraditionen. 

Vikingar kommer till Provence
Vikingarna är ett riktigt hett kärleks- och svartsjukedrama som utspelar sig någon gång under 900-1000-talet i Provence. Det är skördetid och kung Raimond och hans undersåtar firar vinskörden. Raimond har en dotter Isaura tillika tronarvinge. Man anser att det snart är tid för henne att finna en make.

Mitt i idyllen upptäcker man att ett vikingaskepp närmar sig. Vikingar är, som vi vet, synonymt med fara. Detta märks tydligt både i sången och i musiken. Tycke uppstår mellan vikingarnas ledare Rolf och Isaura. Därefter hettar intrigen till ordentligt, med svartsjuka och död som utgång.  

Musiken är välkomponerad och finner sina rötter i romantiken. Den slår även an inom ramen för den svenska klassiska folkmusiktraditionen. Hallström kunde sitt hantverk och målar på ett fint vis upp de olika scenernas dramatiska karaktär. Allt finns där och man behöver aldrig tveka över glädje, oro, heta svallande känslor och det tunga ok som förebådar grym död.

Orkestern leds av Boråsare
Göteborgsoperans orkester under Boråssonen B Tommy Anderssons ledning gör en nyanserad tolkning där de olika sinnesstämningarna flödar i ett briljant klangrum. Göteborgsoperans egna solister återfinns i de större rollerna plus att man denna föreställning även engagerat den meriterade sopranen Hillevi Martipelto. Totalt sett är de vokala insatserna bra och håller en mycket hög nivå.

Mats Persson gör en fenomenal tolkning av rollkaraktären Björn. Hans fina och dramatiska baryton klingar underbart i hela registret. Jag vill även framhålla Ann-Kristin Jones i rollen som Astrid. Med sin varma mezzosopran mejslar hon ut en tolkning som verkligen berör. Göteborgsoperans kör klingar, som vanligt, mycket bra. Men, det kören behöver öva på till nästa konsertanta opera är att sätta sig och resa sig samtidigt.

Mer svensk opera i vår
Under innevarande spelår kommer Göteborgsoperan att framföra tre svenska operor. Utöver Vikingarna framför man Kronbruden av Ture Rangström och Herr Arnes penningar av Gösta Nystoem.

Denna föreställning gav mersmak och jag ser med spänning fram mot nästa konsertanta opera som är Kronbruden den 26 februari.


Medverkande:

Dirigent: B Tommy Andersson

Raimond: Mats Almgren

Isaura: Hillevi Martipelto

Rolf: Tomas Lind

Björn: Mats Persson

Astrid: Ann-Kristin Jones

 

Recension av Thorvald Pellby Petterson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".