Kerstin Dahl Norén hänger utställningen Recircle på Borås konstmuseum . Foto: Camilla Walldán/SR
Kerstin Dahl Norén hänger utställningen Recircle på Borås konstmuseum . Foto: Camilla Walldán/SR

Picasso kan ryka om (M)-förslag går igenom

Anna Nero: Ett kulturarv går inte att sälja
1:28 min

Moderaterna i Borås vill att kommunen säljer delar av sin konstsamling men från konstmuseets sida är man mer tveksamma.

I en motion från Moderaterna i Borås så vill man sälja delar av kommunens konstsamling. Konst som inte visats på fem år är ingen anledning att spara på menar Moderaterna.

I Borås Konstmuseums samling finns cirka 4 500 konstverk. Anna Nero som är intendent på konstmuséet i Borås menar att det inte är så lätt att börja sälja av den konst som finns.

Mycket av den konst som lagras är från lokala konstnärer och är därmed också ett kulturarv som behöver bevaras, menar Nero. Och den konst som finns i övrigt är också svår att sälja menar hon.

– Det skulle krävas en otroligt stor inventering.

Anna Nero tror också att det blir svårt att visa en del av konsten så ofta som inom en femårsperiod. Skulle man ha den regeln så skulle man också behöva sälja av verk från kända konstnärer som Picasso och Carl Larsson.

– Men i framtiden har vi ett forum vi skulle vilja använda oss av. Ett digitalt museum där vi i framtiden förhoppningsvis kan lägga upp vår konst. Men det kräver också otroligt mycket resurser som vi inte har i nuläget, säger Anna Nero intendent på konstmuséet i Borås. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".