Den avspärrade mordplatsen på Kilsundsgatan i Borås, en lagbok.
Den 26-årige mannen hittades död av ett tjugotal knivhugg i en skogsdunge vid industriområdet Getängen i Borås. Foto: Petra Svedjevik/Sveriges Radio och Henrik Montgomery / TT
GETÄNGSMORDET

Åklagare: Risk att ingen döms för mordet

Martin Svensson: Bevis visar att den mordåtalade ljuger
1:27 min

Nu är drygt ett år sedan en 26-årig man från Borås hittades knivhuggen och död på Kilsundsgatan i Borås. Ett dåd som efter frikännandet i hovrätten igår riskerar förbli olöst.

I målet som prövats i både tingsrätt och hovrätt, har tre unga män stått åtalade varav två pekat ut den tredje, en 20-åring, som skyldig. Men igår frikändes samtliga i brist på teknisk bevisning. En bedömning som åklagaren i målet, Martin Svensson inte delar med hovrätten. 

– Det finns tillräcklig bevisning för att han ska dömas till mord. 

Enligt honom är de två medåtalades berättelser så samstämmiga att de borde anses trovärdiga. 

– Det är inte möjligt att prata ihop sig om ett sådant händelseförlopp och så specifika detaljer. 

20-tal knivhugg
Det var i oktober förra året som mannen hittades död med ett tjugotal hugg med kniv i en skogsdunge vid industriområdet Getängen på Kilsundsgatan i Borås.

Mordvapnet har aldrig hittats och det fanns inte dna eller andra spår av 20-åringen på brottsplatsen. Enligt Martin Svensson finns det däremot annan bevisning i form av mobiltelefontrafik och vittnesuppgifter som binder honom till mordplatsen. Sannolikheten att ny bevisning ska hittas är däremot liten.

– Risken är väldigt överhängande att ingen döms för det här tyvärr, säger åklagaren i målet Martin Svensson.

Oviss framtid
Han säger också att han själv som åklagare inte är behörig att överklaga hovrättens dom utan det är upp till riksåklagaren att ta ett sådant beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".