Stenbocksskolan i Ulricehamn, en av sklorna som undersöktes. Foto: Anton Svensson / SR
Arkivbild. Stenbocksskolan i Ulricehamn. Foto: Anton Svensson / Sveriges Radio

Ulricehamn gör nytt försök att få pengar till lärarlyftet

Utbildningschefen: Stort arbete för att göra ansökan
0:41 min

De missade att skicka in ansökan i tid och gick miste om nästan 3,3 miljoner kronor - nu ansöker Ulricehamns kommun om ytterligare ansökningstid för Lärarlyftet.

Som P4 Sjuhärad tidigare berättat är Ulricehamn en av de fyra kommuner i landet som inte är med och delar på de 1,5 miljarder kronor som avsatts för första omgången av lärarlönelyftet. Men enligt kommunen var missen att inte söka pengarna i tid ett missförstånd. 

– Vi kunde inte ta beslut om vilka lärare som skulle ha lyftet nu sent på hösten och söka medel retroaktivt, säger Ionie Oskarson, tf barn- och utbildningschef i Ulricehamn. 

När direktiven inledningsvis kom ut från Skolverket, säger Ionie Oskarson att kommunens tolkning var att det inte gick att söka medlen för retroaktiva löner.

Därför togs beslut under sommaren om att en löneökning baserad på Lärarlönelyftet i Ulricehamn skulle gälla från 1 januari 2017. 

– Men nu fick vi besked den 26 oktober att man kan söka retroaktivt, då var vi för sent ute att göra ansökan, för det är ett ganska stort arbete, vilket vi nu angett som argument för att få ansöka om förlängd tid. 

Den korta tiden mellan besked och deadline den 1 november har lett fram till att kommunen nu gjort en framställan till Skolverket där man ansöker om ytterligare en veckas inlämningstid. Avslår Skolverket Ulricehamns kommuns ansökan, kvarstår 1 januari 2017 som startperiod. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".