Man bakom ratten.
Man bakom ratten. Foto: Karin Ivarsson / Sveriges Radio.
TRAFIK

Västsvenska män dominerar bakom ratten

Bilisten Marianne: Det är vansinnigt!
1:26 min

Jämställdheten haltar bland västsvenska par, åtminstone när det handlar om bilkörning. Bara var sjätte par delar lika på körandet.

En ny undersökning gjord av SIFO visar att det oftast är männen som kör i en parrelation - trots att statistiken säger att kvinnor kör säkrare.

– Det är väl jag som kör oftast även om jag frågar om hon vill. Jag är bilintresserad och tycker det är kul att köra, säger boråsaren Fredrik Nilströmmer. 

Enligt undersökningen är det mannen som kör i 80 procent av fallen. Av tusen tillfrågade par var det bara 16 procent som delade lika - något färre i Västsverige jämfört med i resten av landet.

– Det är ganska skönt att sitta bredvid och slappa, säger Anna Gileskog Nilströmmer.

Marianne Palm och Per Johansson är dock ett ovanligt par. Tidigare delade de på körningen, men nu har hon tagit över helt då Per inte känner sig säker längre.

– Jag tycker det är vansinnigt (att kvinnor kör så sällan). Det kan bli sjukdomar och då sitter man ju där och har ingen vana att köra, säger Marianne.

Kanske även olycksstatistiken skulle tjäna på att fler kvinnor tar över ratten. Enligt bland annat Trafikverket orsakar kvinnor färre olyckor än män.

– De kör ju inte så fort och är inte så hetsiga, slår Marianne fast medan Per suckar ljudligt i bakgrunden.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".