Bilden föreställer två servicehundar.
Vovven är välkommen - också på kyrkogården men ska vara kopplad. Foto: Melissa Gustafsson/SR

Hunden välkommen på kyrkogården i Borås

Kyrkogårdschefen: Jättepopulärt att ta med sig hunden
1:14 min

Allhelgonahelgen betyder välbesökta kyrkogårdar, många vill tända ljus och en del vill också ta med sig hunden dit - något som inte är tillåtet överallt.

Frågan om man ska få ta med sig hunden in på kyrkogården diskuteras just i bland annat Stockholm. Men i Borås är det helt okej att ta med hunden in, så länge man följer reglerna.

– Det är kommunens ordningsstadgar som gäller, det som gäller i våra städer och parker det gäller också på kyrkogården. En hund får man ta med sig, men det ska vara kopplad och man plockar också upp efter den, säger Lars Öhrn, kyrkogårdschef i Borås.

Enligt Lars Örhn är det mycket populärt att ta med sig hunden, det förstod man inte minst efter den diskussion som uppstod i våras.

– Det var någon som skrev en insändare och undrade över detta och ett svar att det inte skulle vara hundar på kyrkogården och det blev ramaskri från hundägare, säger Lars Öhrn som dock menar att ett problem de senaste åren har varit att folk släpper sina hundar lösa.

– Och det förstår jag att det är ett problem eftersom andra människor kan bli rädda eller störda, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".