Donald Trump och Vita Huset
Foto: Pablo Martinez Monsivais & Butch Comegys/AP Photo
PRESIDENTVALET I USA

USA har en ny president

Republikanernas kandidat Donald Trump är USA:s nye president. Han utropades som vinnare vid halv-niotiden på morgonen svensk tid. 

P4 Sjuhärad följer upp presidentvalet hela dagen.

I sitt segertal som USA:s tillträdande president talade han om försoning:

– Nu är det viktigt att vi går tillsammans. Det är viktigt att vi nu kommer samman, sa Donald Trump.

Besvikelse i Sverige
Statsminister Stefan Löfven säger till TT att han är besviken men hävdar att regeringen var beredd på en Trumpseger - och lovar att samarbeta med Trump:
– En svensk regering och en svensk statsminister måste vinnlägga sig om att ha bra relationer med USA. Det är därför vi har jobbat under hösten med två valresultat, två scenarier.

Till P4 Sjuhärad säger sjuhäradspolitikerna Cecilie Tenfjord-Toftby(M) och Peter Löberg(S) att även de är missnöjda med valutgången. Hör dem berätta mer kl.15. 

Reaktioner på börsen
Valresultatet i USA skapade oro på börserna runt om i världen. Stockholmsbörsen föll kraftigt i den inledande handeln. Efter ett par minuters handel hade OMXS-index tappat drygt 3 procent. Tokyobörsen föll med över 5 procent i dag.

Hör några reaktioner från folk på stan i Borås här. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".