Mona Hagi.
Mona Hagi. Foto: Viveka Gondalia
BORÅS

Oro över Trump på klimatmötet i Marrakech

Mona Hagi: Jag hoppas att Donald Trump som president inte är samma person som i valrörelsen
0:45 min

Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Marrakech där det diskuteras hur klimatavtalet i Paris ska genomföras. Mona Hagi(Mp) från Borås är där.

I Paris 2015 så enades världens länder om ett klimatavtal för att hålla ned ökningen av den globala medeltemperaturen, med målet att begränsa den till under 1,5°C över förindustriell nivå. 

19-åriga Mona Hagi som är Miljöpartiets ordförande i Borås kommer ensam representera Sveriges Ungdomsorganisationer på plats i Marrakech. Det gör att hon har tillgång till alla förhandlingsrum, vilket inte alla organisationer och aktivister som finns på plats har. 

Nästa steg efter Parisavtalet
Klimatförhandlingarna i Marrakech är det första klimatmötet efter att Parisavtalet träder i kraft och fokus ligger på hur man ska genomföra det som man kom överens om i Parisavtalet.

– Många pratar om finansieringen, som ska användas till klimatomställningen som många länder gör. Det finns en färdplan som utlovades med 100 miljarder dollar som ska gå till utvecklingsländer i deras arbete med klimatomställningen. Just nu finns inte de pengarna men man jobbar på att få fram det, säger Mona Hagi. 

Många oroade av Trump 
En oro finns bland miljöaktivister hur det blir framöver med klimatavtalet nu när Donald Trump valts till USA:s nästa president. Han har tidigare gjort uttalanden om att han inte tror på klimatförändringarna och att han vill att USA lämnar avtalet och istället satsar på fossil energi.

– Många är väldigt oroliga här på plats. Men jag hoppas och jag tror att den Donald Trump vi såg i valrörelsen inte är samma person som den som kommer bli president. Och det är inte så att hela klimatomställningen hänger på ett land. Jag hoppas att klimatarbetet fortsätter, säger Mona Hagi Miljöpartiets ordförande i Borås som är på plats i Marrakech.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".