Många gör sig av med den mat de ätit vid ätstörning.
Många gör sig av med den mat de ätit vid ätstörning. Creative Commons
HÄLSA

Ändrade matvanor kan varna för ätstörning

Vårdenhetschef: När maten blir viktigare än annat
2:50 min

Att börja äta vegetariskt eller rawfood kan vara första tecknen på en ätstörning, berättar man på Ätstörningsmottagningen i Borås.

Ätstörningsmottagningen i Borås tar emot patienter i alla åldrar med ätstörningsproblematik. Inte bara de som äter för lite utan också de som äter för mycket - på alla nivåer. Det finns flera faktorer som kan samverka för att ge en ätstörning säger Stina Claesson som är vårdenhetschef på Ätstörningsmottagningen.

– Personlighet, bakgrund, ärftlighet och sedan något som gör att sjukdomen utlöses, det kan vara en helt annan faktor som en sjukdom eller något som händer i livet, en kris eller något så att det här blir ett sätt att hantera livet på, säger Stina Claesson. 

Många söker vård själva
Enheten har tagit över "Vågen" dit man kunde vända sig tidigare på vårdcentralnivå. Man kan göra egenremiss och över hälften av patienterna kommer från egenremiss.

Det finns flera tecken man kan titta efter för att upptäcka en begynnande ätstörning. 

– Man kan tänka på när man förändrar sitt sätt att äta väldigt mycket, att man ändrar kosthållning, äta vegetariskt eller rawfood, när maten blir viktigare än andra aktiviteter, att man inte följer med kompisarna för att det blir viktigare att hålla sig till sina matstrukturer, att det göra att man isolerar sig, säger Stina Claesson som är vårdenhetschef på Ätstörningsmottagningen.

Ny diagnos med mörkertal
En diagnos som man inte har jobbat med så mycket hittills är hetsätningsstörning där man äter stora mängder mat under en kort tid, utan att göra sig av med maten genom att kräkas.

– Det är en ganska ny diagnos som vi tror att det finns ett stort mörkertal som vi nog behöver veta mer om,  säger Stina Claesson.

Den senaste forskningen säger dock att ätstörningsproblemen inte har ökat de senaste åren utan har varit ganska konstant sedan åttiotalet säger de på Ätstörningsmottagningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".