Några av de som arbetar vid Almenäs Ryttarklubb.
1 av 2
Några av de som arbetar vid Almenäs Ryttarklubb. Foto: Melissa Gustafsson / Sveriges Radio
Niklas Laisen har arbetat vid Almenäs Ryttarklubb i flera år.
2 av 2
Niklas Laisen har arbetat vid Almenäs Ryttarklubb i flera år. Foto: Melissa Gustafsson / Sveriges Radio
ALMENÄS RYTTARKLUBB

Oroligt bland funktionsnedsatta som blir av med jobb

"Ska vi sitta hemma och rulla tummarna"
1:19 min

Det råder orolig stämning vid Almenäs Ryttarklubb. Efter Borås Stads beslut om att inte fortsätta stötta projektet IGU som gett intellektuellt funktionsnedsatta jobb undrar många vad som händer nu.

–Det är ofattbart att de håller på så här. Varför ska de ge sig på oss som är lite svagare än alla andra, säger Niklas Laisen. 

–Man är ju mest chockad, jag vet inte vad man ska säga, säger Filip Ödvall. 

Sysselsättning under flera år
Många av de som arbetar vid Almenäs Ryttarklubb har varit där under flera års tid. De har sina anställningar genom LSS-verksamhet. Det handlar om jobb fyra dagar i veckan. De tar hand om hästarna och om gården. 

– Det betyder jättemycket, det är vår arbetsplats. Om vi inte hade varit här hade jag blivit ledsen. Även andra hade blivit ledsna, säger Annika Karlsson. 

– Jag har varit här ute i åtta år, var ska jag ta vägen sedan? Ska jag sitta hemma och rulla tummarna? Jag är förbannad och chockad, säger Niklas Laisen. 

Miss med upphandling
Projektet IGU har hjälpt personer i kommunen med intellektuella funktionsvariationer så att de hamnar i sysselsättning. SISU idrottsutbildarna har fått stöd av kommunen för att hjälpa den här gruppen med en stöttning och lämplig sysselsättning ute i olika föreningsverksamheter.

Men nu har Borås stad bestämt sig för att avsluta samarbetet.

Anledningen, menar verksamhetschefen Liz Rehn, är att verksamheten inte har upphandlats på rätt sätt. Det trots att den kostat drygt en miljon kronor per år.

– De funktionsnedsatta kommer i fortsättningen att behöva praktikplatser och det kan mycket väl vara inom föreningslivet i Borås, säger Liz Rehn.

Besök Annika och Niklas i stallet, se filmen på Facebook.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".