Niklas Herneryd var chef för det numera nedlagda HVB-hemmet i Mark. Foto: Markus Alfredsson/SR
Niklas Herneryd var chef för det numera nedlagda HVB-hemmet i Mark. Foto: Markus Alfredsson/SR Foto: Markus Alfredsson

Asylboende anklagas för slöseri - nu svarar chefen

Niklas Herneryd: Fanns ingen tydlighet
0:36 min

Asylboendet i Mark har anklagats för slöseri med skattepengar. Men chefen tycker att kritiken är delvis obefogad.

– Jag tycker att vi gjorde ett fantastiskt jobb med de otroligt märkliga förutsättningar vi hade, säger Niklas Herneryd som var chef för det numera nedlagda HVB-hemmet.

Skutesjöns asylboende hann bara vara igång i ett drygt halvår innan det stängdes ner, efter att Inspektionen för vård och omsorg dömt ut lokalerna som bristfälliga. Moderatpolitikern Lars Bertil Rystrand, som också fungerat som god man för ensamkommande ungdomar, kritiserade nyligen hur ekonomin skötts på boendet, och har krävt att det ska genomföras en revision.

Ensamkommande barn får 24 kronor om dagen från Migrationsverket, som bland annat ska täcka kostnader för kläder och fritidsutrustning. Om pengarna inte räcker till finns det möjlighet att ansöka om extra bidrag från Migrationsverket för exempelvis inköp av vinterkläder.

Ändå spenderade boendet under ett halvår omkring 120 000 kronor på kläder, skor och utrustning till det 30-tal ungdomar som bodde där. Dessutom lades omkring 30 000 kronor på frisörbesök – trots att detta också är något som ska ingå i den individuella dagpenningen.

Niklas Herneryd utesluter inte att det begicks ekonomiska misstag. Bland annat reagerade själv på att en ur personalen köpt in kampsportsutrustning för 18 000 kronor.

– Jag tyckte det lät mycket.

Men samtidigt tycker han att det tar fokus från det han menar var det verkliga problemet: att lokalerna var för små och låg avsides ute i skogen. Något som ledde till att mycket tid fick läggas på transporter.

Personalen hade inte heller fått några tydliga riktlinjer för vilka utgifter som skulle ingå i omvårdnaden, menar han.

– Jag hade ju gärna sett att vi hade haft ett större boende där vi hade haft bättre förutsättningar att jobba. Och jag tror att hade vi haft det så tror jag att mycket annat hade fungerat smidigare också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".