Per-Olof Höög (S) håller en stor vit låda bredvid står Niklas Arvidsson (KD) och Marcus Nilsen(LUF)
Kommunfullmäktiges ordförande i Borås Per-Olof Höög (S) fick ta emot cirka 10 000 namnunderskrifter av Niklas Arvidsson (KD) och Marcus Nilsen(LUF). Foto: Borås Stad.
KONGRESSHUSET

10 000 underskrifter mot kongresshus överlämnades idag

Per-Olof Höög: Ett unikt tillfälle
2:02 min

Idag lämnades namnlistor med 10 000 namn för en folkomröstning om Kongresshuset in till Borås Stad. – Vi är jätteglada över det stora stöd vi fått, säger en av initiativtagarna.

 – Det är ett unikt tillfälle, Jag har tagit emot listor innan men när det gäller folkinitiativ så är det första gången, säger kommunfullmäktiges ordförande socialdemokraten Per-Olof Höög (S).

Namnen ska kontrolleras
I ett första steg kommer nu Stadskansliet att kontrollera att de inlämnade namnen är tillräckligt många, alltså minst 10 procent av de röstberättigade invånarna, som krävs enligt lagen.

Marcus Nilsen som är en av initiativtagarna berättar att man lämnat in cirka 10 000 namnunderskrifterna, varav cirka 9200 är godkända, för att komma över gränsen för att lyfta frågan i kommunfullmäktige krävdes 8500 underskrifter. 

– Vi är jätteglada över det stora stöd vi fått hos boråsarna, det har varit ett stort sug efter att skriva på, det har inte varit svårt, säger Marcus Nilsen.

Känner sig inte hörda
Under insamlandet har han upplevt att många som skrivit på känner att kommunen inte lyssnar på sina medborgare.

– Det finns en uppdämd frustration som känner att de inte blir lyssnade på, både i denna och andra frågor, det finns ett avstånd stadshuset och medborgarna, säger han. 

Men bemötandet vid överlämnandet till Per-Olof Höög var bra berättar han. 

– Pelle var glad, det här var första gången det sker på det här sättet, han har en stor respekt för arbetet. 

Vad vägde lådan?

– Vet inte, men tungt var det, säger Marcus Nilsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".