Marcus Nilsen, Liberala ungdomsförbundet
Marcus Nilsen (L) hoppas att kommunfullmäktige ska besluta om en folkomröstning. Foto: Tengbom (skissen)/Joel Wendle
BORÅS

Nilsen(L): Beslutet har fött ett politikerförakt

Marcus Nilsen (L): "Beslutet har fött ett politikerförakt"
1:08 min

Hanteringen av frågan om ett kongresshus i Borås, har skadat förtroendet för politikerna i Borås. Det menar Marcus Nilsen (L), som nu vill se en folkomröstning.

Liberale politikern Marcus Nilsen är en av intitiativtagarna till namninsamlingen för att riva upp beslutet om att bygga kongresshuset.

I fredags lämnades de drygt 9000 namnunderskrifterna in till kommunfullmäktige.

Marcus Nilsen menar att politikerna i frågan om kongresshuset har brustit i dialogen med medborgarna. 

– Beslutet har fött ett sånt otroligt politikerförakt. Den vanlige medborgaren känner inte att stadens politiker lyssnar på dem, eftersom välfärdens kärna samtidigt inte upprätthålls, säger han. 

Namninsamlingen för en folkomröstning om kongresshuset har genomförts i elfte timmen. Avtal med en entreprenör är redan tecknat och i januari ska bygget dra igång.

Men Marcus Nilsen menar att det fortfarande går att stoppa planerna och vill alltså att kommunfullmäktige nu ska låta boråsarna folkomrösta i frågan.

För att det ska bli en folkomröstning måste en tredjedel av politkerna i fullmäktige gå med på det.

Marcus Nilsens partikamrat, kommunalråd Morgan Hjalmarsson, är en av förespråkarna av bygget av kongresshuset. Han vill idag inte ge något besked om hur han tänker rösta i frågan om en folkomröstning.

Men han säger att han är självkritisk till hur beslutet att bygga huset fattades för snart tre år sedan. Han jämför själv med rivningen av Borås gamla teater i stadsparken för drygt 30 år sedan, som ledde till en svekdebatt.

– Det sköttes väldigt dåligt då. Och risken är att det blir samma debatt nu igen. 

Men då borde ni väl ha lärt er att sköta det här bättre, med en bättre dialog med medborgarna?

– Ja, det tycker jag också. Jag är självkritisk på det viset, säger Morgan Hjalmarsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".