Svenljunga kommun
Svenljunga kommun ska besluta om skatten på måndag. Foto: Jenny Hellström
SVENLJUNGA

På måndag avgörs vilken skatt det blir

Landsbygdspartiet: Osäker ekonomisk framtid för kommunen
1:22 min

På måndag avgörs det vilken skatt svenljungaborna får nästa år. Styrande majoriteten är oeniga men kommer ändå att bestå.

Vilken kommunalskatt som invånarna ska betala nästa år är just nu mycket oklart. Men på måndag kommer det att klarna då kommunstyrelsens ska ta ställning till antingen en skattesänkning eller att skatten ska vara oförändrad.

Det var för fyra år sedan som Svenljungas borgerliga majoritet höjde skatten med 88 öre. Nu föreslår socialdemokrater, liberaler och moderater att skatten ska sänkas med 25 öre. Landsbygdspartiet vill ha den oförändrad.

– Vi behöver ha kvar den av flera skäl. Dels så har vi haft skenande kostnader för socialtjänsten den senaste tiden. Sedan har vi en dom mot vårt kommunala lägenhetsföretag som kan kosta stora belopp. Det kan bli så att företaget töms på pengar, dels så är det generellt bra att ha ett kapital i kassakistan som gör att vi står mer beredda när vi får oförutsedda utgifter, säger Jarl Bill som är ledamot i kommunstyrelsen för landsbygdspartiet.

Enligt Jarl Bill innebär det här fem miljoner kronor mer i intäkter som för en liten kommun är väldigt mycket.

– För en skattebetalare som säg tjänar ca 25 000 kronor i månaden är det ca 40 kronor, vilket inte är lika stora pengar.

Hur många budgetar som kommer att presenteras på måndag är oklart. Hittills är det bara liberalerna, socialdemokraterna och moderater som förutom Landsbygdspartiet har visat vad de vill. Centern och Kristdemokraterna har inte visat upp sina kort. Men på måndag när kommunstyrelsen sammanträder kommer det att stå klart vilken skattesats det blir.

I Svenljunga är det en regnbågskollektion som styr bestående av liberalerna, Socialdemokraterna och så landsbygdspartiet. Frågan är om den majoriteten kommer att bestå efter att den ny är oenig hur mycket skatt det ska bli nästa år.

– Ja, den kommer självklart att fortsätta. Jag tycker att vi har ett utmärkt samarbete i mellan de här partierna och jag tycker det är principiellt bra att man ibland kan ha avvikande åsikter även om man arbetar i en koalition, säger Jarl Bill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".