Malou Blom och Stina Gustafsson går i åttan på Engelbrektsskolan i Borås.
1 av 3
Malou Blom och Stina Gustafsson går i åttan på Engelbrektsskolan i Borås. Foto: Mikael Olmås
15 av 25 i en klass undviker duschen.
2 av 3
15 av 25 i en klass undviker duschen. Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio
Människor duschar.
3 av 3
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
#SKOLDUSCH

6 av 10 elever duschar inte i skolan

Malou och Stina: Man är rädd för att bli dömd
2:15 min

Risken att få kommentarer på sitt utseende gör att många elever avstår duschen efter idrotten. Det visar en stor undersökning som Sveriges Radio gjort.

Snuskig miljö och rädsla för att bli retad gör att sex av tio elever inte alltid duschar efter idrotten, det visar Sveriges Radios undersökning bland högstadieelever över hela landet.
Malou Blom och Stina Gustafsson går på Engelbrektsskolan i Borås och de tycker det är alldeles för obehagligt att duscha i skolan.

– Det är snuskigt, man vet inte vem som varit där tidigare, säger Stina och Malou.

De vittnar också om en otrygghet. 

– Om man är tjej i den här åldern, 14 - 15 år, man är osäker på sin kropp, rädd för att bli dömd.

Tusentals elever har tillfrågats 
Sveriges Radio har kartlagt tusentals högstadieelevers upplevelser av skolduschen. Varit i kontakt med över 80 skolor i landet, besökt idrottslektioner och låtit 3 200 elever svara på vår enkät.

Svaren visar att många hoppar över duschen i skolan helt eller ibland. Det beror bland annat på schemaläggningen, att de inte hinner innan nästa lektion börjar eller att duscharna är skitiga och trasiga.

Duschar hellre hemma
Stina och Malou har två idrottslektioner i veckan. Båda ligger i slutet på dagen, den ena följs av ytterligare en lektion, men de föredrar att gå hem och duscha båda tillfällena.

– Det är en kort lektion så det klarar man, säger de. 

På deras skola har vissa åtgärder satts in. 

– De har gjort det svårt att se in i omklädningsrummet och det finns en dusch där man kan stänga om sig, men det bär inte tillräckligt, säger de.

Åtgärder för ökad trygghet
Duscharna på Engelbrektsskolan har varit en stötesten i flera år i dom trygghetsmätningar som gjorts. Nu har kommunen ändå startat en upphandling och en ombyggnad ska vara på gång, enligt Bosse Leskinen, rektor för högstadiet på Engelbrektsskolan.

– Det är fyra fem år sen vi började diskutera duscharna i våra trygghetsmätningar, nu har kommunen begärt in pris på att bygga om, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".