Jan Guillou
Jan Guillou. Foto: Thomas Winje Øijord
HÄGLAREDSMASTEN

Guillou om sabotaget: Motivet är gåtfullt

Jan Guillou: Inte starkt motiv nog för ryssarna
3:44 min

Polisen söker fortfarande brett efter den som saboterade Häglaredsmasten. Grävande journalisten och författaren Jan Guillou tror inte att brottet kommer klaras upp.

– Stora möjligheter har polisen inte, eftersom det har gått mycket tid. Och då är det frågan om någon skulle ange någon i så fall, säger Jan Guillou.

Det är nu snart ett halvår sedan två tredjedelar av Häglaredsmasten brakade i backen. Halv elva på kvällen den 15 maj blev det tyst i radion och svart i rutan hos många Sjuhäradsbor.

Radio- och tv-masten är ett skyddsobjekt, eftersom den har en viktig samhällsfunktion - för att sprida viktig information till allmänheten.

Redan dagen efter att masten föll slog polisen fast att det handlade om ett brott, grovt sabotage. Men så här, ett halvår senare, har utredningen inte lett fram till någon misstänkt. Och polisen söker fortfarande brett efter den som har gjort det, från ett så kallat pojkstreck till organiserade kriminella till främmande makt.

– Småkillar, eller halvstora killar, tror jag. Någon form av avancerat bus. De som har minst tänktbart motiv att göra något sådant här är den ryska underrättelsetjänsten, säger Jan Guillou.

Varför det?

– Därför att varje underrättelseoperation måste kalkylera med vinsten i ena vågskålen och eventualiteten att åka fast i den andra, ju större vinsten är desto större risk kan man ta för att åka fast, säger Jan Guillou.

– Men att åka fast för att bara ha sabbat en radiomast, det vore ett väldigt genant sätt att ställa till besvär utan att ha någon vinst som underrättelseorganisation.

Tror du att polisen kommer att lösa det här?

– Nej, det tror jag inte, eftersom de som har gjort det är de enda som känner till detta ovanliga och konstiga brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".