Jan-Olof andersson
Jan-Olof Andersson. Arkivbild: Foto: Stefan Jerrevång/TT
KOLMÅRDEN

Slutplädering pågår i Vargrättegången

Åklagaren: Viktigt att kunna sätta sig i säkerhet om djur går till anfall.
0:38 min

Just nu pågår slutpläderingarna i rättegången mot Kolmårdens Djurpark och den tidigare chefen där, efter den dödliga vargattacken 2012, då en djurskötare från Borås dödades.

Kammaråklagare Jan-Olof Andersson anser att när det gäller skuldfrågan och djurparkens ansvar så är det viktigt att titta på olika arbetsmiljöparagrafer och föreskrifter. 

– Arbetsgivaren ska säkra att den som arbetar med ett djur ska ha tillräckliga kunskaper om djurets egenskaper, beteendemönster och reaktioner i olika situationer.

Han anser även att instruktionerna från Kolmårdens djurpark i hur man skulle hantera vargarna var direkt livsfarliga. De anställda uppmanades att aldrig backa i händelse av en konflikt med en varg. Det här är något som åklagaren menar var direkt livsfarligt.

Han lutar sig på expertutlåtanden.

– Om den här typen av vargincidenter hänt på andra djurparker har våra experter berättat att de hade fått stänga ned hela sin verksamhet. Det har inte Kolmården gjort. Här finns det en kultur i att anställda skadas. Och i att det inte rapporteras, säger åklagaren.

Kammaråklagare Jan-Olof Andersson frågar sig i sin slutplädering:

– Vad hade kunnat förhindra det här? Jo, ensamarbete borde aldrig ha skett. Det har de sakkunniga sagt gång på gång på gång, säger han i rätten.

Följ slutpläderingen hos P4 Östergötland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".