Två utbrända bilar på parkeringplatsen.
Foto: Andreas Granath/Sveriges Radio

Fördubbling av bilbränder i Borås

Brandman: Ovanligt att en bil tar eld utan anledning
2:12 min

Antalet bilbränder i Borås har ökat de senast åren. Förra året åkte Räddningstjänsten på mer än dubbelt så många bilbränder som tio år tidigare.

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bilbränderna i Borås fördubblats under en tio-årsperiod. Och enligt räddningstjänsten ser man en ökning även i år.

– Man kan tycka att det sprider sig, brinner en bil på ett område, så brinner det ofta igen på samma område, säger Leif Loberg som är insatsledare på räddningstjänsten i Borås.  

Statistik från 2015 visar att räddningstjänsten åkte på 55 insatser som rörde bilbränder. Mer än hälften är dem är konstaterade anlagda bränder, i 20 fall är brandorsaken okänd. Det är svårt att se om en eld är anlagd, men ofta finns det ingen annan förklaring, menar Leif Loberg som ser hur räddningstjänstens resurser läggs på sådana här "onödiga bränder".

– Om vi får nya larm om bränder eller trafikolyckor, då är vi på fel plats, vilket är olyckligt tycker jag. 

Har det hänt? 

– Ja vid flera, flera, tillfällen och det försenar ju våran insats så klart, säger Leif Loberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".