Jerker Isacsson Foto: Pernilla Lundgren/SÄS
Jerker Isacsson Foto: Pernilla Lundgren/SÄS

Antibiotikaresistensen hotar sjukvården

Chefläkare: Vi har varit för frikostiga
0:47 min

Det blir allt vanligare att krassliga personer som söker vård inte får någon antibiotika.

För att försöka förhindra hotet kring resistenta bakterier minskar man användningen av antibiotika i svensk sjukvård.

– Bakåt i tiden har läkare varit för frikostiga med antibiotika vilket gör att det numer inte fungerar lika bra. Än så länge har man läget under kontroll i Sverige - annat är det i USA, säger menar chefläkaren vid SÄS Jerker Isacsson.

Synen på antibiotika har förändrats i och med att vi blivit mer varse faran med resistenta bakterier. Forskningen gör också att man vet när det är verkningsfullt med antibiotika och när det inte är det. 

– Det är viktigt att få rätt antibiotika, för bred antibiotika slår ju även ut de goda bakterierna, säger Jerker Isacsson.

Spridningen av resistenta bakterier ökar. Ett problem är vårt resande, att vi åker till länder där man har mer problem med resistens, därifrån tar vi med oss bakterier som är resistenta till Sverige, utan att bli sjuka själva. Det här kan man förebygga genom att vara noggrann med handhygienen vid resor, berättar Jerker Isacsson. 

– Det är ett av de absolut största hoten vi har vi ser väldigt allvarligt, en gryende katastrof möjligen, om vi inte kommer på nya antibiotika, vilket ju visat sig vara svårt, säger Jerker Isacsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".