DNA-tester visar skadebenägna spelare

2:07 min

Elfsborgs lagläkare Matilda Lundblad ingår i en internationell grupp som jobbar med genetisk profilering. DNA-tester ska förebygga muskelskador i fotbollen.

– Man kan se om man har anlag för muskelbristningar eller inte, säger Matilda Lundblad.

Hon är Elfsborgs lagläkare och jobbar mycket med idrottsskador. Sedan en tid tillbaka har hon, tillsammans med Barcelonas lagläkare, undersökt toppspelare i Barcelona för att se vilka som lättare får muskelbristningar. Vet tränarna det kan de lättare lägga upp träningen för att minska risken.

Att ha en spelare skadad kostar klubbarna mycket.

– Shakhtar Donetsks verkställande direktör räknade på det. De omsätter nästan 300 miljoner svenska kronor om året. Där kom de fram till att det kostar nästan 5 miljoner per månad att ha en skadad spelare.

Matilda Lundblad räknade då själv på vad det skulle kosta Elfsborg att ha en spelare skadad.

– Då kom jag fram till att det skulle kosta 1,5 miljoner kronor i månaden med uteblivna sponsorintäkter och lägre placering i ligan.

Men att redan i tidig ålder kunna se om en spelare är skadebenägen öppnar också upp för etiska frågor. Man skulle till exempel kunna använda den här så kallade genetiska profileringen inom satsningen redan från ung ålder. Och välja en talang före en annan.

Det är frågor som Matilda Lundblad tror kommer bli mer centrala i framtiden.

– När man börjar göra genetiska prover kanske man väljer den ena talangen och tar bort den andra. Men det är i ett så tidigt stadium nu. Är man i en klubb som Barcelona har man alla möjligheter att förebygga skador. Så jag ser inte det som nåt som ligger nära i tiden men ju mer vi utvecklar den genetiska profilen ju mer kommer sådana aspekter in, säger hon.