Shahoo Rakh.
Shahoo Rakh. Foto: Anton Svensson / Sveriges Radio

17-årige Shahoo tolkar åt sina föräldrar

Shahoo Rakh: Hur fan ska det här gå
2:25 min

Sju av tio barn i invandrartäta områden behöver vara tolkar åt sina föräldrar. Shahoo Rakh från Ulricehamn vet hur det är.

Shahoo Rakh är 17 år och läser första året på Viskastrandsgymnasiet i Borås. För ungefär två år sedan fick han ta över uppgiften från sina äldre syskon att tolka åt sina föräldrar.

– Hur fan ska det här gå tänkte jag första gången, jag tyckte inte att jag var riktigt bra på att översätta till vårat språk, men jag gjorde det bästa av det och det gick bra till slut, säger Shahoo Rakh.

Tolka flera gånger i veckan
Norge har sedan juli i år infört en lag på att barn inte får användas som tolkar åt myndigheter, men i Sverige finns ingen sådan lag. I en enkät som P1 programmet Tendens låtit göra, där 400 barn deltog i invandrartäta områden, vars föräldrar har ett annat modersmål än svenska, svarade hela 70 procent att de någon gång tolkat åt sina föräldrar. I många fall handlade det om att tolka flera fångar i veckan.

– Senast i går tolkade jag på mitt utvecklingssamtal. Jag fick översätta vad jag gör mindre bra och behöver träna på till mina föräldrar, säger Shahoo Rakh.

Inga problem
För 17-åriga Shahoo Rakh har det aldrig varit något problem att tolka åt sina föräldrar eller att han känt att det har varit jobbigt på något sätt.

– Man lär sig mer och mer, det blir lättare att förklara ju fler gånger man gör det, säger Shahoo Rakh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".