Magnus Haglund.
Magnus Haglund. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BORÅS

Elfsborg positiva till DNA-undersökningar

Elfsborgs tränare: Kan tänka oss använda den metoden i framtiden
1:34 min

I dagsläget används inte DNA-kontroller i Sverige men Elfsborgs tränare är positiv till vad forskningen kan bidra till för att undersöka spelare.

 – Vi vill gärna ligga i framkant vad gäller vetenskap och forskning. Vi är öppna för allt som forskningen säger och skulle absolut kunna använda oss av sådana metoder i framtiden, säger Elfsborgs tränare, Magnus Haglund.

Omfattande kontroller i Sverige

I fredags berättade P4 Sjuhärad om Elfsborgs lagläkare som tillsammans med internationella läkare undersöker spelare i Barcelonas DNA för att se om de löper större risk för att få muskelbristningar.

Något sådant pågår ännu inte i Sverige och i Borås. Men den kontroll man i dagsläget gör på potentiella värvningar är omfattande.

– Till en början träffar vi spelaren för att få en bild av spelarens mentalitet och sociala förmåga. Sen går vi igenom spelaren från topp till tå och testar styrka och rörlighet. Vi får även journaler från tidigare läkare så man får en total bild av historiken och nuläget, säger Magnus Haglund.

Större resurser och bättre teknik

Han ser att allt mer pengar satsas på att göra undersökningar av spelare. 

– Resurserna blir större och tekniken går framåt med vilka saker man kan göra så testerna blir mer avancerade med tiden. Vi prickar därför allt mer rätt kan man säga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".