Anna Svalander (FP) och bild på en skolskjuts.
1 av 4
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio & Janerik Henriksson / TT
Malin Carlsson, kommunalråd för Socialdemokraterna.
2 av 4
Malin Carlsson, kommunalråd för Socialdemokraterna. Foto: Mikael Olmås
Björn Nyman, rektor på Kunskapsskolan i Borås.
3 av 4
Björn Nyman, rektor på Kunskapsskolan i Borås. Foto: Mikael Olmås
Interiör från Kunskapsskolan i Borås.
4 av 4
Interiör från Kunskapsskolan i Borås. Foto: Mikael Olmås
BORÅS

Borgerliga vill tvinga eleverna välja skola

Svalander (L): Bättre att alla gör ett medvetet val
2:07 min

Liberalerna och Moderaterna i Borås vill göra skolvalet i Borås obligatoriskt och tvinga föräldrar och barn att välja skola från första klass.

Det obligatoriska skolvalet från första klass är ett tungt yrkande i budgetförhandlingarna i Borås kommunfullmäktige. Liberalernas Anna Svalander menar att skolan blir mer jämlik.

– Närhetsprincipen vi har idag är segregerande eftersom bostadssituationen är segregerad. Gör man ett aktivt val jämnar det ut sig och blir mer uppblandat, säger hon.

Barn får bussas
För att möta den mängd skolresor som kan bli följden vill förslagsställarna att kommunen står för busskort till de äldre eleverna och skolskjuts för de yngre. Från årskurs 1 är det tänkt att nyordningen ska införas.

– Lika väl som eleverna väljer skola i gymnasiet kommer de i första klass att lära sig välja också, säger Anna Svalander.

Rinkebymodell
Idén är prövad bland annat i Stockholm. Enligt Anna Svalander flyttade ett stort antal elever sin skolgång från Rinkeby till Stockholms innerstad när skolvalet infördes. En liknande effekt ser hon gärna i Borås där barn i illa beryktade skolor skulle kunna få en bättre undervisning i skolor med gott anseende.

Det här är också något som den rödgröna majoriteten räknar med - och inte gillar.

– Det skulle ju kunna bli så att en populär skola blir så överfull att de som bor nära inte får plats. Dessutom finns skolvalet redan med som möjlighet, vi ser ingen anledning att ändra, säger Malin Carlsson, kommunalråd för Socialdemokraterna.

 Björn Nyman är rektor för en av Borås friskolor, privatägda koncernen Kunskapsskolan. Han tror dock inte ett obligatoriskt skolval skulle innebära nån större omvälvning.

– Det är inte negativt, men heller inte överdrivet positivt. Det finns många parametrar när föräldrar väljer skola till sina barn, att man bor nära är en viktig parameter, säger han.

I mitten av oktober kom en ny rapport gjord av två nationalekonomer på Stockholms universitet den pekar på att obligatoriska skolval inte löser problem med segregation eller ökar resultatproblem i svenska skolan.

Läs rapporten här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".