Anna Claesson.
Anna Claesson, UT:s blivande nyhetschef. Foto: Privat
MORGONGÄSTEN

Backpackern som blir UT:s nyhetschef

Anna Claesson om emu-jakten
1:26 min

Om ett par veckor tar Anna Claesson över som nyhetschef på Ulricehamns Tidning. Hennes första riktiga genomslag kom oväntat, och tack vare en förrymd emu.

Du hittar Anna Claessons resetips under denna artikel.

Under utbildningen på Södra Vätterbygdens folkhögskola gjorde Anna Claesson sin första praktik på Alingsås Tidning. En historia om en förrymd emu som setts i skogarna utanför staden fångade hennes intresse. Ingen tycktes sakna fågeldjuret.

– Det var konstigt tyckte jag. Det är ju ett ganska stort djur, säger Anna Claesson.

Efter ett digert researcharbete hittade hon ägaren till emun, och gjorde en intervju. Sedan började det komma in mer tips om var den befann sig. En dag ringde en joggare in och hade sett emun på en löprunda.

Mötet med rymlingen

Anna Claesson och nyhetschefen kastade sig ut i bilen.

– Jag gick ur bilen, ägaren hade sagt att den inte var farlig, ställde mig bredvid den och så tog nyhetschefen några bilder. Sedan publicerade vi "mitt möte med emun" i artikelform, berättar Anna Claesson. Sedan ringde halva Sveriges media och ville göra intervjuer med mig. Sedan var jag på löpsedlar i hela Västsverige med rubriken "Anna mötte rymlingen i skogen". Det var en kul praktikrapport att ta med sig tillbaka till skolan.

Backpackern Anna

Resor är en stor del av Anna Claessons liv. Än så länge har hon hunnit besöka 42 länder. Det började med en resa till Thailand och Australien tillsammans med en kompis efter gymnasiet. Det var sista gången hon reste tillsammans med någon. Sedan dess har hon backpackat sig över världen ensam.

– Det är en större frihet. Du träffar mycket mer folk, det är lättare för andra att komma fram till dig om du är själv än om du reser med någon. Man vill inte gärna störa ett par eller två vänner, säger Anna Claesson.

En förutfattad mening är ju att tjejer inte ska resa själva.
– Det är klart att vi ska. Varför ska vi inte göra det? Jag tänker att det är en felaktig bild som är uppbyggd av det. Det är inte speciellt farligt. Man ska såklart vara på sin vakt och inte vara korkad. Men det blir så många trevliga möten och folk är överlag väldigt vänligt inställda till andra människor.

Anna Claessons resetips

Bästa resmålen

1. Tonga. Ett litet örike som ligger mellan Nya Zeeland och Hawaii. Folket är så otroligt trevliga där. Lite paradiskänsla över stället. Man blir så väl emottagen och alla vill stanna och prata. 

2. Sydafrika. Ett otroligt vackert land. Fantastisk mat och trevliga människor. Landet har såklart bekymmer också, och en väldigt brokig historia. Men det gör det spännande också. Det blir en blandning i kulturen, maten och allt möjligt.

3. Australien. Där har jag bott och rest runt i typ hela landet. Det är som Europa i storlek ungefär, där finns allt. De delar som är bäst är inte de som finns på vykorten. Western Australia är bäst. Där är det helt öde. Man vinkar till varandra på vägarna, eftersom man möter så få bilar. Det är fint.

Ett resmål att undvika

Ni behöver inte åka till Sydkorea. I alla fall inte om ni är kvinnor. Västerländska kvinnor är lägst stående på deras sociala stege. Folk spottade på mig i tunnelbanan, knuffade mig och ropade saker till mig. Det var inte trevligt alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".