Ali med sin gode man Ing-Marie Andersson. Foto: Markus Alfredsson
Ali med sin tidigare gode man Ing-Marie Andersson. Foto: Markus Alfredsson/SR Foto: Markus Alfredsson/SR

Unga flyktingars rätt till god man är olika i Sjuhärad

Ing-Marie Andersson: Bryr mig inte om pengarna
1:51 min

Ensamkommande flyktingungdomar i Borås kommer att få behålla sin gode man även i fall där Migrationsverket bedömt att de är över 18 år.

– Det innebär ju att de här barnen får behålla sin gode man fram tills de får ett lagakraftvunnet beslut. Det finns några undantag, men i stort sett så blir det så, säger Rickard Byström är verksamhetschef för överförmyndarenheten i Borås.

Ensamkommande barn och ungdomar som är under 18 år har rätt till en god man, en person som kan företräda deras intressen på ungefär samma sätt som en förälder.

Kommuner gör olika

Men kommunerna ser olika på hur de ska hantera de ungdomar som Migrationsverket anser är över 18, trots att de själva hävdar motsatsen.

I kommuner som Göteborg, Ulricehamn och numera även Borås så får ensamkommande ungdomar behålla sin gode man igenom hela asylprocessen, fram tills att de fått ett slutgiltigt besked från domstol om de får stanna i Sverige eller inte.

Förlorar uppdrag

Men andra kommuner, som till exempel Mark och Bollebygd, väljer att gå på Migrationsverkets åldersbedömning – ensamkommande som anses vara mer än 18 år gamla får klara sig utan god man.

Ing-Marie Andersson, som är god man åt en afghansk kille i Bollebygd, har nyligen fått veta att hon inte får fortsätta som hans gode man. Men hon har bestämt sig för att ändå fortsätta att vara till hands.

– Jag lovar att ställa upp ändå. Jag bryr mig inte om pengarna, säger Ing-Marie Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".