Arseniksanering i Tranemo betalas av staten

Staten står för merparten av de 30 miljoner som saneringen av en av landets mest förgiftade industritomter kostar. 

Det är ett område strax utanför Tranemo, där det bland annat finns arsenikrester i marken efter att Södra Skogsägarna impregnerat telefonstolpar där fram till i början av 90-talet.

Det har tagit många år att komma fram till hur saneringen skulle gå till och vem som skulle betala.

Den förgiftade jorden är en gammal surdeg. Vem bär ansvaret och vem ska betala?

Redan 1991 sa vi i nyheterna i Radio Sjuhärad att ”Det kan dröja länge än innan arseniken i marken vid det gamla träimpregneringsverket i Tranemo saneras”.

Då hade det senaste företaget som drev verksamhet på tomten just gått i konkurs och några pengar i konkursboet fanns inte, enligt konkursförvaltaren.

Dessförinnen var det södra skogsägarna som impregnerade och förgiftade marken under många år.

Och i slutuppgörelsen - som gör att arbetet är igång nu 20 år efter att höga gifthalter mättes upp - så står Södra skogsägarna för tio procent av saneringskostnaden - runt 3 miljoner - staten tar resten 27 miljoner.

Fast kostnaden är svår att beräkna, blir det dyrare än 35 miljoner kan även Tranemo kommun ta en liten del, en knapp miljon. Hur som helst, i augusti ska jorden börja tvättas, säger Louise Johansson som är med och förbereder jordtvättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista