En tandläkare med instrument. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
Foto: Liv Widell/Sveriges Radio
VÄSTSVERIGE

Tandläkare skadade fler än hundra patienter

0:30 min

Trots anmälningar till det privata vårdbolaget om att en anställd tandläkare missbrukade på jobbet kontrollerades inte vården patienterna fick. Så skadorna på patienterna blev fler och fler.

Bildspel i artikeln – klicka till höger och hör de drabbade berätta

Nu ligger över hundra fall hos försäkringsbolag och tandläkaren har legitimationen kvar.

Läkarsprit saknades
Det var i början av 2013 som personalen slog larm om situationen på tandläkarmottagningen. För vårdbolaget Praktikertjänst berättade de om hur tandläkaren drack alkohol under arbetstid. Det försvann läkarsprit och narkotikaklassad medicin från kliniken.

Praktikertjänst upprättade då en handlingsplan för tandläkaren och anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Trots larm från personalen kontrollerades aldrig de ingrepp som tandläkaren utfört på tusentals patienter. Efter ett år avslutade Ivo utredningen av tandläkaren. Tandläkaren fick fortsätta att behandla patienter.

Hundratalet anmälda fall
I dag, två år senare, har över hundra patientskade- och garantifall anmälts till försäkringsbolaget If. Det handlar bland annat om stifttänder som ramlar ur munnen, om lagningar ovanpå karies, om rotfyllningar som är felaktiga och om bryggor som sitter fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista