Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark. Foto: Eric Porali.

Kommunchefen fortsätter få lön när hon slutar jobba

Kommunalråd: Margareta skrev avtalet
2:12 min

Mark förlänger anställningen med kommunchefen Haleh Lindqvist. Förutom semester har hon flera hundra övertimmar, vilket kostar kommunen närmare en kvarts miljon kronor att lösa ut.

Sista november slutar Mark kommuns kommunchef Haleh Lindqvist sin anställning. Men nu två veckor innan hon ska sluta så har kommunen gjort en överenskommelse som innebär att hon är anställd fem månader ytterligare, men slipper att arbeta.

Anledningen är att hon dels har tio veckors semester att ta ut och dessutom flera hundra övertimmar att ta ut trots att hon varit anställd utan rätt att ta ut övertid. Närmare en kvarts miljon kronor kostar övertiden hon har fått specialtillstånd att ta ut.

Specialtillstånd från Tomas Johansson

– Haleh har arbetat många timmar och har inte kunnat ta ut sina flextimmar, säger Tomas Johansson, moderat ordförande i kommunstyrelsen, som har undertecknat överenskommelsen.  

Haleh Lindqvist har varit anställd sedan sex år tillbaka. När hon sa upp sig i mitten av augusti för att börja jobba som ny hälso- och sjukvårdutvecklingsdirektör i region Halland var det meningen att hon skulle sluta i Mark den sista november.

Under hösten dök det upp ett två år gammalt beslut som förra kommunalrådet Margareta Lövgren skrivit som intygar att Haleh Lindqvist har rätt att föra över 295 timmar flextid till 2015. Ingen kände till detta. Det motsvarar nästan två månaders arbete.

Beslutet diariefördes inte

Det hade inte diarieförts utan lagts i Haleh Lindqvists personalakt. Nuvarande kommunstyrelseordförande Tomas Johansson fick vetskap om detta först under hösten.  

Bestämmelser hur man hanterar flextid är klara och tydliga, för kommunchefen innebär det att hon maximalt kan ha 200 timmars övertid på flextiden och maximalt kan överföra 40 timmar från ett år till ett annat. Någon rätt till övertid har hon inte, det anses ingå i hennes lön på dryga 85 000 kronor per månad. 

Beslutet som Margareta Lövgren skrev en vecka före julafton 2014 innebar att Haleh Lindqvist fick föra över 295 timmar till 2015. Det är 255 timmar mer än tillåtet. Dessa timmar borde lagts ut under 2015 eller i ett skriftligt beslut förts över till 2016. Något sådant beslut finns inte. Personalchefen Roger Haglund som inte vill låta sig intervjuas på band säger att det ”enligt uppgift” finns ett muntligt löfte att föra över det till 2016. Vem som gett det löftet har han inte gett något besked om.

Två extra månadslöner för mertiden

Icke desto mindre får hon föra över dessa timmar till 2016 och samtidigt plussas det på med ytterligare några timmar för i år.

Två månaders lön extra á 85 900 kronor blir det därför för Haleh Lindqvist som med sociala avgifter kostar skattebetalarna 240 000 kronor.

Haleh Lindqvist säger att hon själv har haft chefstjänstemän som hon beviljat mer flextid än reglerna tillåter. Hon har arbetat oerhört mycket med uppgifter som legat utanför hennes arbetsuppgifter som kommunchef och det hon nu får i mertid är bara en liten del av det hon arbetat över.

– Politikerna har lagt på mig uppdrag som tagit mycket tid i anspråk mer än det som kan anses vara normalt för min tjänst, säger Haleh Lindqvist.

Facket är kritisk till hur Marks kommunledning har hanterat kommunchefens flextid.

– Kommunchefen får förmåner som vanliga anställda inte får, menar Therese Lindh facklig företrädare för Saco.

Kommunledningen borde skött detta på ett annat sätt menar Saco. Facklförbunder har farmfört mening till kommunledningen den här veckan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".