En kvinna snyter sig.
1 av 2
Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Jerker Isacsson
2 av 2
Jerker Isacsson Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
HÄLSA

Så skyddar du dig mot influensan

Jerker Isaksson, läkare på SÄS, berättar om årets influensa och hur man kan skydda sig.

Influensan har börjat så smått, än så länge endast 35 fall, av influensa typ a, i hela landet. Från veckorna innan jul till i mitten av februari så är den vanligare. Men för majoriteten märks den inte mer än ett virus, säger Jerker Isaksson. 

–  Vi får det mest som en kraftig förkylning och då är det svårt att veta vad det är. Har man haft influensa förut så blir den också lindrigare, samma effekt som det blir vid vaccinering. 

Äldre och sjuka i farozon
Influensan kan däremot bli farlig för personer som ingår i riskgrupper med nedsatt immunförsvar och med kroniska sjukdomar som kan ge förvärrade symptom.

– Till dessa grupper räknas personer över 65 år, därför att immunförsvaret blir sämre och kroppen svagare, berättar Jerker Isaksson. 

Även personer med hjärt- och lungsjukdom och kraftig astma räknas till riskgrupper samt människor med kraftig övervikt och gravida.

Vaccinering ger skydd

– Influensa ändrar sig år från år. Det man är rädd för när det uppstår nya sorter av influensan, som svininfluensan, då kan den ha egenskaper som gör en extra sjuk, som lunginflammation som är allvarligt, säger Jerker Isaksson. 

Därför tas prover på misstänkt influensa tidigt för att få reda på vilken sort det är och för att förhindra smittospridning på sjukhusen, berättar han.

Han intygar också att det inte finns risk för att influensavaccinet kan ge allvarliga biverkningar som skedde med svininfluensavaccinet.  

– Det vaccinet hade tillsatser för att göra det extra effektivt. Medan det vanliga influensavaccinet inte har det utan är beprövat och ger ytterst få biverkningar, säger Jerker Isaksson, chefsläkare på Södra Älvsborgs Sjukhus. 

Så känner du igen influensasymptomen:

  • Hög feber i 3-5 dagar 
  • Muskelvärk
  • Stark sjukdomskänsla
  • Torrhosta
  • Rinnande snuva
  • Värk i bröstet, ofta av hostan


Hur skyddar man sig?

  • Tvätta händerna eller använd handsprit. 
  • Undvika att gnugga ögon och näsa efter att ha rört vid handtag. 
  • Vaccinering

Om man blivit sjuk, gäller vila, att bädda ner sig för att kroppen ska återhämta sig, vilket kan ta ett par veckor. 

Mot personer i riskgrupper som insjuknar och får läggas in på sjukhus kan antibiotika sättas in för att förhindra allvarliga komplikationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".