Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. Foto: Pär Sandin.
BORÅS

SÄS missade cancer - anmäler sig själva

Södra Älvsborgs sjukhus anmäler två misstag till Inspektionen för vård och omsorg. I ett fall missade man tarmcancer, i det andra en hjärtinfarkt.

Södra Älvsborgs sjukhus lex Maria anmäler sig själva efter att en man som skulle fått remiss för undersökning av magsäck och tjocktarm, bara fick en remiss för magsäcken.

Upptäckte tarmcancer

Två år senare upptäckte en läkare att mannen inte gjort armundersökningen och remiss skrevs. Vid den nya undersökningen upptäcktes en tarmcancer som nu behandlas.

Det är troligt att cancern hade kunnat upptäckas tidigare, vilket sannolikt hade varit bättre för mannen.

 Misstolkade EKG

Den andra anmälan gäller ett misstolkat EKG. En man med bröstsmärtor hämtades med ambulans och på väg till sjukhuset togs ett EKG som skickades elektroniskt till sjuhuset.

Kan ha inneburit skada

När mannen kom till sjukhuset visade det sig att han hade en hjärtinfarkt, vilket sjukhuset hade missat, och att det också framgick av EKG.

Den fördröjning som uppstod genom misstaget kan ha inneburit en större skada på hjärtmuskeln hos mannen, som nu är i en rehabiliteringsfas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".