En tallrik med skomakarlåda med rödvinssås och potatismos.
Skomakarlåda med rödvinssås Foto: Tommy Praetorius/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Skomakarlåda med rödvinssky

Skosula med pligg. Ja det sägs den här rätten ha fått sitt namn från. En riktig husmansklassiker är veckans recept från Radiokocken.

Skomakarlåda med rödvinssky

4 portioner

4 skivor oxfilé eller ryggbiff á 125 g

800 g potatis av mjölig sort

3 dl mjölk

25 g smör

Salt och nymalen vitpeppar från kvarn

1 paket bacon, strimlad

1 kruka gräslök

1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

2. Värm mjölken och smöret tillsammans.

3. Pressa potatisen i en bunke och vispa ner den varma mjölkblandningen.

4. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

5. Strimla och knaperstek baconen,lägg på ett hushållspapper 

6. Stek köttet i ca 2 minuter på varje sida i smör, salta och peppra.

7. Lägg potatismoset i en djupare tallrik och köttet bredvid,strö på bacon och klipp gräslöken över moset och häll rödvin sky på köttet.

 

Rödvinssky

1 1/2 dl rött vin

2  msk koncentrerad kalvfond eller oxfond

5 dl vatten

2 msk mjukt smör + 1 msk vetemjöl

Salt, vitpeppar från k och socker

Mjukt smör

1. Koka ner rödvinet till ca halva mängden återstår i en kastrull.

2. Häll på fond och vatten och koka till ca halva männen återstår.

3. Vispa ner smörblandningen och smaka av med salt och lite socker.

4. Dra kastrullen åt sida och vispa ner 1 msk mjukt smör.

Smaklig måltid! 

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".