Nematullah Hassan har svårt att sova på nätterna. Han riskerar att utvisas till Afghanistan.
Nematullah Hassan har svårt att sova på nätterna. Han riskerar att utvisas till Afghanistan. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
TRANEMO

Elever rädda för att utvisas till Afghanistan

Nematullah Hassan: De kommer döda mig
0:32 min

Några elever på Tranemo gymnasieskola har fått besked om att de ska utvisas till Afghanistan. Och nu sprider sig en rädsla på skolan.

– Även om det bara är ett fåtal som har fått avslag än så länge så märker man en ökad oro i grupperna. Folk pratar ju. Det sprider sig mellan klasserna snabbt, säger läraren Robin Kaas.

Jag kan inte sova på natten, jag kan inte fokusera på lektionerna.

Förra året kom det över 35 000 ensamkommande barn till Sverige, och den största andelen kom från Afghanistan. Något som tydligt märktes av på Tranemo Gymnasieskola, där antalet elever på kort tid ökade från 300 till nästan 400.

Men alla får inte stanna.

En av de som fått veta att han ska utvisas är Nematullah Hassan, som kom hit i mitten på förra året. Han har överklagat beslutet, och väntar på besked från Migrationsdomstolen. Han säger att han är rädd för sitt liv.

– Om de utvisar mig till Afghanistan så kommer de att döda mig där. Jag kan inte sova på natten, jag kan inte fokusera på lektionerna. Jag tänker hela tiden.

Också lärarna påverkas av utvisningarna – Robin Kaas tycker att det är svårt att greppa det som hans elever går igenom:

– Man kan ju försöka sympatisera med situationen. Men man nog aldrig förstå riktigt hur det känns, den här rotlösheten och osäkerheten för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".