Anna Lidström, designer
1 av 2
Anna Lidström visar några av de prover på redesignade kläder som hon tagit fram inom projektet Retextile. Foto: Joel Wendle
Adrian Zethraeus
2 av 2
Projektledare Adrian Zethraeus hoppas nu att Retextile ska bli en del av den globala miljö- och klimatkampanjen 100 Solutions Projects Campaign. Foto: Joel Wendle
BORÅS

Omdesign - projekt för att återanvända kläder

"Bara vända den ut och in och styla den rätt"
1:44 min

Projekt som vill minska textilbranschens belastning på miljön kan få global spridning.

Idag är medellivslängden för ett klädesplagg omkring två år. Visionen i Retextile-projektet är att den ska öka till tio år, förklarar projektledare Adrian Zethraeus.

– Och vad som möjliggör att ett plagg håller i tio år, det är olika typer av tjänster. Det kan till exempel handla om olika typer av designingrepp, som gör att plagget helt enkelt inte hamnar i insamlingscontainrarna, eller i alla fall inte går till förbränning, förrän efter tio år. 

Textile fashion center
Omdesign, eller redesign, av klädesplagg för att förlänga deras livslängd, kan handla om väldigt enkla ingrepp, säger Anna Lidström, designer i Borås som tagit fram prover på vad det kan handla om. 

– Den här grovstickade tröjan hade väldigt fina sömmar på insidan. Genom att bara vända den utochin och styla den rätt, så kan man lika gärna tänka att det från början var meningen att sömmarna skulle vara så här.

Samarbetar med handeln
I projektet Retextile bedrivs dels forskning, bland annat kring affärsmodeller för återanvändning av kläder. Dels genomförs olika pilotprojekt i samarbete med klädföretag.

Retextile, som finansieras av Västra Götalandsregionen och Sjuhärads kommunalförbund, har nu chansen att få en rejäl skjuts framåt. Det har nämligen gått vidare från första steget i ett ansökningsförfarande till den globala kampanjen 100 Solutions Projects Campaign som finansieras av Leonardo DiCaprio Foundation som ska välja ut miljöprojekt från hela världen. 

– Det känns ju superbra att vi kommit vidare och kan bli en del av den kampanjen. Det visar hur rätt ute vi är med projektets inriktning, säger Adrian Zethraeus. 

Resurskrävande textilkonsumtion

  • En genomsnittlig skandinavs textilkonsumtion under 20 år motsvarar att köra en bil ett varv runt jorden.
  • För att producera en ny T-shirt krävs bland annat 10 fulla badkar vatten.
  • I Sverige beräknas runt 100 000 ton textil hamna i soporna per år. Om 28 procent skulle återanvändas och 26 procent skulle återvinnas så skulle koldioxidutsläppen minska med över 450 000 ton och mer än 50 miljoner kubikmeter vatten skulle sparas, vilket motsvarar mer än Köpenhamns förbrukning av hushållsvatten.

    (Källa: Naturvårdsverket)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".