Lagstiftningen får kritik efter friande våldtäktsdom.
Lagstiftningen får kritik efter friande våldtäktsdom. Foto: TT/Sveriges Radio
BORÅS

Lagstiftning får kritik efter friande våldtäktsdom

Madeleine Leijonhufvud: Det är inte feldömt
0:38 min

Han dömdes för våldtäkt av sin exflickvän, men friades i Hovrätten eftersom han inte förstod att hon var rädd. Rätt dömt enligt en bristfällig lag, säger juridikprofessorn.

Det var efter en fest som den då sextonåriga tjejen kom hem för att sova över hos sin 20-årige expojkvän. På natten vaknade hon till av att hon kände honom mot sina lår. Han utförde sexuella handlingar på henne, och hon vågade inte säga något eftersom hon var rädd för vad som skulle hända om han fick reda på att hon inte sov, vilket han i förhör berättat att han trodde.

Hovrättens motivering till den friande domen, att han inte förstod att flickan var rädd, och att man inte tillmäter någon vikt till det faktum att han trodde att hon sov, har väckt starka känslor.  Men som lagen ser ut i dag finns inte tillräcklig grund för att mannen ska dömas för våldtäkt.

Saknas kriterier för våldtäkt

– Det är inte feldömt alltså, lagen säger i dag att det är straffbart att ha sex med någon som sover. Men här är det visat att hon faktiskt var vaken. Då spelar det ingen roll att han trodde att hon sov, säger Madeleine Leijonhufvud, straffrättsprofessor vid Stockholms universitet. Det är ett intressant fall eftersom det väldigt väl belyser bristen i den nuvarande lagen.

Hade det verkligen varit så att hon sov så hade det varit ett brott, men eftersom hon var vaken beror domen på huruvida hon hade allvarlig rädsla, och dessutom hur mannen uppfattade rädslan. Eftersom han inte uppfattade hennes rädsla, vilket rätten tycker är klarlagt, kan man heller inte säga att han utnyttjat hennes rädsla, vilket är ett krav för att man i detta fall skulle kunna dömas för våldtäkt idag.

Hade Sverige haft en samtyckeslag i dag så tror Madeleine Leijonhufvud att mannen hade fällts.

Lagen täcker inte allt

– Såhär blir det i dag, men med en samtyckeslag blir det alldeles klart att den som har sex med någon i den här situationen – hon är alldeles lealös och han uppfattar att hon sover – så är det straffbart, säger hon. Det kommer krävas att han får något tecken på att hon också vill det här, och det är helt klart att något sånt fanns inte här. Det här visar att den nuvarande lagen inte täcker in allt som är straffvärt.

Beklämmande att det dröjer så länge innan vi får en rimlig lag.

Tidigare i år kom ett nytt lagförslag kring en samtyckeslagstiftning. Den är nu ute på remiss, och väntas kunna bli svensk lag först 2018. Det ska då krävas att alla som deltar i en sexuell aktivitet antingen genom ord eller handling uttryckligen säger ja till sex. Finns det inget samtycke, då är det våldtäkt, oavsett omständigheterna.

– Det är naturligtvis beklämmande att det dröjer så länge innan vi i vårt land får en lag som är rimlig på det här området, säger Madeleine Leijonhufvud. Vi är absolut inte något exempel på en modern sexualbrottslag. Det är märkligt med tanke på det rykte vi har om att vara jämställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".