Arkivbild
Arkivbild Foto: Sveriges Radio

Swedac vill kontrollera cancer och moln

Swedac: Kvalitetssäkring måste utvecklas
1:12 min

På ett toppmöte i Borås diskuterades ackrediteringsfrågor i veckan. Personer från 36 länder drog upp strategier kring att säkra kvalitet för produkter och tjänster.

En rad frågor om kvalitetssäkring och att det finns gemensamma regler för standard på varor och tjänster som levereras mellan olika länder fanns på dagordningen.

– Samhället utvecklas och därför behöver organisationen utvecklas, säger Peter Strömbäck generaldirektör för Swedac.

Ett av dom områden som diskuteras om man kan ta fram en gemensam standard för är processen kring bröstcancer. Där pågår ett arbete just nu med att hitta en form som sedan kan följas upp och kontrolleras. Ett utbyte mellan länder kan också göras att kvaliteten i hela kedjan kring bröstcancerbehandling kan bli högre i framtiden. tror

Ett annat område som kan behöva kvalitetssäkras är molntjänster, alltså IT tjänster via internet exempelvis att man lagrar data hos någon annan än i sin egen dator.

– I takt med digitaliseringen kan vi se att fler tjänster läggs upp i moln. Det kan finnas förutsättningar för att ackreditera även dessa tjänster, säger Peter Strömbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".