Tvådelad bild, från drabbade Mogaskolan och en övervakningsbild på de misstänkta männen.
Ligan stod åtalade för inbrott på 35 skolor runt om i landet däribland Mogaskolan i Svenljunga. Foto: Sveriges Radio samt ur utrednigen.
BORÅS

Fängelse för liga men inte för skolinbrotten i Sjuhärad

Åklagaren: Domen kommer överklagas
1:18 min

Idag föll domen för skolinbrottsligan. Fem av de sex åtalade döms till fängelsestraff men ingen döms för inbrotten i tre Sjuhäradsskolor.

Idag klockan 11 meddelade Borås tingsrätt domen mot skolinbrottsligan, som stått åtalade för en lång rad inbrott i skolor runt om i södra Sverige.

Det fanns en systematik i stölderna. Männen tog sig in i skolorna innan de larmades på för natten och kunde sedan plocka med sig datorer och läsplattor. En hel del av godset har sedan spårats till Serbien. I flera fall utsattes också skollokalerna för omfattande skadegörelse.

Fem av de sex åtalade döms till fängelsestraff för grov stöld, stöld och försök till stöld.

Fängelse för fem av sex
Längst straff år en 21-årig man och en 27-åring, båda döms till fängelse i 1 år och fyra månader.

En 22-åring döms till fängelse i ett år och en 19-åring döms till fängelse i fyra månader. En 17-åring, som också stod åtalad, frias helt.

Åklagaren hade väckt åtal för ett 30-tal inbrott men i många fall anser rätten att ingen av de åtalade kan knytas till inbrotten. Det gäller bland annat inbrotten i Myråsskolan i Borås, Mogaskolan i Svenljunga och Tranängskolan i Tranemo, som utsattes i våras. De här tre skolorna var alla med i målet men i inget av fallen kan någon av de åtalade knytas till stölderna och kommunernas skadeståndskrav ogillas därför.

– Sannolikt kommer jag överklaga den här domen i vissa delar, säger åklagare Patrik Tilly. 

Vad gäller inbrotten i skolorna i Sjuhärad finns uppgifter som inte tagits upp i Tingsrätten.

– Det finns DNA-bevis mot en person som är anhållen i sin frånvaro, så där fortsätter förundersökningen, säger Patrik Tilly.  

Inget skadestånd till Sjuhäradskolor
Tillsammans hade de tre kommunerna i Sjuhärad krävt runt 700 000 kronor i skadestånd.

Det totala skadeståndsanspråket från drabbade skolor uppgår till nio miljoner kronor.

Två av de dömda, 21-åringen och 27-åringen som också döms till de längsta straffen, ska också betala mest skadestånd.

27-åringen ska betala skadestånd på runt 900 000 kronor och 21-åringen dryga miljonen, men detta delas delvis med några av de andra dömda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".