Gustav Adolfskyrkan i Borås.
1 av 2
Gustav Adolfskyrkan i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
Första adventsgudstjänst i Gustav Adolfskyrkan i Borås.
2 av 2
Det var nästan fullsatt under första adventsgudstjänsten i Gustav Adolfskyrkan i Borås. Foto: Maja Jerosimic / Sveriges radio
RELIGION

Midnattsmässa mer populär än advent - eller?

Kyrkobesökare: Det är tradition
1:28 min

Idag är det den första söndagen i advent, av tradition en dag då många svenskar besöker kyrkan. Men kanske att intresset att besöka kyrkan denna dag minskat de senaste åren.

– Jag vill jättegärna lyssna på adventssångerna. Det är därför jag är här, säger Ulrika Klasson. 

I Gustav Adolfskyrkan tidigare idag var det var nästan fullsatt vid gudstjänsten. Men när nyhetsbyrån TT pratade med ett antal kyrkorepresentanter så var annars budskapet att första advent börjar tappa i popularitet över hela Sverige.

En uppskattning som gjordes för några år sedan visade att över 10 procent av svenskarna besökte en kyrka vid första advent, men nu verkar det vara midnattsmässan vid jul som framförallt lockar svenskar som annars inte så ofta går i kyrkan.

– Det är en tradition för mig med första advent, det har blivit så, säger Lisbeth Persson som besökte Gustav Adolfskyrkan idag.

Magnus Abrahamsson som är präst i svenska kyrkan i Borås håller inte med om att färre kyrkobesökare firar första advent, däremot går färre och färre på julottan till förmån för midnattsmässan, säger han. 

– Första advent är fortfarande en söndag då det kommer mycket folk till kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".