Ahlam Ali, undersköterska.
1 av 2
Undersköterskan Ahlam Ali. Foto: Jenny Hellström/SR
AnnKristin Rolfsson, chef för försörjningsenheten i Borås.
2 av 2
AnnKristin Rolfsson, chef för försörjningsenheten i Borås. Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Ahlam har gått från långt utanförskap till jobb

Ahlam Ali: Jag fick stoltheten tillbaka
2:22 min

Sedan 2010 har kommunen sänkt kostnaderna för försörjningsstöd med 30 procent. Ett nytt sätt att arbeta på och en bra arbetsmarknad är förklaringen.

– Människor får mer rätt hjälp idag än vad man fick innan, det kan vara att man ska söka arbete eller börja studera eller få hjälp till en sjukskrivning, säger Annkristin Rolfsson, chef för försörjningsenheten i Borås.

I Borås finns ett 60-tal hushåll som haft försörjningsstöd under lång tid, tio år eller mer. Ahlam Ali Soleyman tillhörde dem, hon har haft försörjningsstöd i tjugo år, men idag är hon utbildad undersköterska och timanställd i äldreomsorgen.

– Under de tjugo åren så blev jag ledsen, jag var nog deprimerad också, säger Ahlam Ali Soleyman.

Förändringen började med krisen
Men totalt sett har antalet som får försörjningsstöd i Borås minskat de senaste åren. I samband med finanskrisen 2008 började kommunen ett förändringsarbete på försörjningsenheten.

Krisen gjorde att antalet personer som sökte försörjningsstöd ökade. Handläggarna hann inte med och det blev inte heller den noggranna uppföljning av vem som hade rätt till bidrag eller inte, förklarar enhetens chef Annkristin Rolfsson.

– Vi ville se över hur vi jobbade för att se att det var rättssäkert, att rätt personer fick försörjningsstöd.

Mer fokus på att hjälpa till jobb
Resultatet blev att man utökade personalstyrkan, arbetsbördan för varje handläggare kunde minskas och man satte mer fokus på att hjälpa till jobb.

– Tanken med det här var inte att spara pengar, Borås låg redan ganska lågt när det gäller försörjningsstöd från början, säger Annkristin Rolfsson.

Men med ökad kontroll, regelbundna träffar med de som har försörjningsstöd och också en bra arbetsmarknad blev resultatet att kostnaderna för försörjningsstöd har minskat med 30 procent sedan 2010.

Kritik mot hårdare tag
En del kritiska röster har hörts, om hårdare tag och att kommunen är för snål.

– Jag tror säkert att det finns många människor som tycker att de har rätt till försörjningsstöd, att de har de behoven men vi jobbar inte utifrån det självupplevda behovet utan vad lagen säger, fortsätter Annkristin Rolfsson.

Ahlam Ali Soleyman, som idag är undersköterska, började med att praktisera och studera samtidigt.

– Fyra timmar praktisk, fyra timmar studera, sedan kollade vi på vilken nivå vi låg på och efter grundskolan så fick vi möjligheten att läsa vidare till undersköterska. Rätt hjälp hela vägen, men tänk om vi hade jobbat i ett och år sedan hade de sagt hej då, det funkar inte, säger Ahlam Ali Soleyman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".