Kronofogdens skylt och en bild på julklappar under granen.
Enligt den nya lagen är december avgiftsfri för personer med skuldsanering med tanke på julen. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX & Bertil Enevåg / TT

Fler ansöker om skuldsanering efter ny lag

Kronofogden: Prata med barnen inför jul
2:19 min

Efter att den nya skuldsaneringslagen börjar gälla från och med den 1 november ökar nu andelen ansökningar om skuldsanering.

Kronofogden har sett en minskning under året men nu när skuldsaneringen blivit enklare för den skuldsatte så ökar återigen ansökningarna.

– Det är bra att det ökar. Man vill att så många som möjligt som är kvalificerade för skuldsanering ska söka för att bli av med sina skulder, säger Joanna Gren som är teamledare på Kronofogdemyndigheten.

Under förra året var det drygt 11.200 ansökningar som kom in. I år räknar Kronofogden med en ökning på cirka 2 procent.

Den nya lagen innebär att den skuldsatte betalar in en och samma summa varje månad som Kronofogden sedan betalar till de som personen är skyldig. Tidigare fick den enskilde själv betala direkt till långivarna. 

Lockande julhandel
Dessutom så gör den nya lagen att december och juni är en avgiftsfria månader med tanke på julhelgen och semestern.

– Kan man få lite luft i sin ekonomi de här månaderna så har det stor betydelse, säger Joanna Gren.

I samband med julhelgen erbjuder många av de stora kedjorna och butikerna möjlighet till att handla nu och sedan betala nästa år. Det här kan locka folk att handla för pengar de egentligen inte har.

Öppenhet mot barnen
Från Kronofogdemyndigheten tycker man också att föräldrar måste prata med sina barn om sin ekonomi.

– Det är en tuff grej att prata med sina barn om ekonomi. Men det är något man råder alla att göra. Förklara att det här har vi råd att göra och det här har vi inte råd att göra, säger Joanna Gren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".