Sofia Wernersson deltar i Sveriges Televisions program Konstnärsdrömmen.
1 av 2
Sofia Wernersson deltar i Sveriges Televisions program Konstnärsdrömmen. Foto: Ola Kjelbye/SVT
Sofia Wernersson.
2 av 2
Sofia Wernersson var med i P4 Morgon från en studio i Stockholm. Foto: Privat
MORGONGÄSTEN

Sofia Wernersson är mitt i sin konstnärsdröm

Sofia Wernersson: Att bli sågad är tufft
0:36 min

Hon hade inte målat på flera år när SVT:s program Konstnärsdrömmen dök upp. Nu är Sofia Wernersson från Trädet en av deltagarna.

Från att ha låtit penseln vila i åratal är steget långt till att prestera framför kameran. Att vara med i programmet var tuffare är hon räknat med.

– Det var riktigt, riktigt tufft. Hårdare än vad jag trott, säger hon. Jag hade räknat med att det skulle vara utvecklande och roligt, och jag var beredd på att stora motorsågen skulle åka fram och man skulle bli sågad vid fotknölarna. Men jag var inte beredd på hur svårt det skulle vara att prestera på tid med en drönarkamera i nacken och en mikrofon under hakan.

Annorlunda förutsättningar

Även om hon inte har målat på länge så sitter det i ryggmärgen. Favorittiden på dygnet är kvällen och natten, då hon kan måla efter eget huvud med musik i hörlurarna. Men i programmet var förutsättningarna helt annorlunda. Där var det på tid, och jurymedlemmarna gick runt och kikade över deltagarnas axlar. Bland annat Sjuhäradsaktuelle Ernst Billgren, en av Sveriges mest kända konstnärer.

– Det var lite som att ha Darth Vader bakom axeln, säger Sofia Wernersson och skrattar.

Tufft med kritik

I första programmet fick Sofia Wernersson kritik för ett självporträtt som inte föll juryn i smaken. Sedan har hon målat upp sig och fått beröm. Det gäller att ta kritiken på rätt sätt.

– Tio procent är vad de säger till en, och sedan är 90 procent hur jag väljer att ta emot det, säger Sofia Wernersson. Att bli sågad är supertufft, men man får ta lärdom av det och utveckla sig av det de säger. Det går att göra något vettigt av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".