Stadsparken och Orangerietbyggnaden. I förgrunden en skulptur föreställande barn på en gungbräda.
1 av 2
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
Svante Stomberg kommunchef i Borås
2 av 2
Svante Stomberg kommunchef i Borås. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Kulturen i fokus när Orangeriet får nytt koncept

Stomberg: Jag tror det kan bli framgångsrikt
0:43 min

Kulturellt, grönt och socialt hållbart, idag kom Svante Stomberg, kommunchef i Borås, med sitt förslag på hur det omdiskuterade Orangeriet ska se ut i framtiden.

Det har varit många turer kring Orangeriet i Borås. Bråk, delade meningar om hur verksamheten ska drivas, konflikter mellan den första restaurangen och kommunens personal, med mera.

Idag presenterar Borås kommunchef Svante Stomberg framtiden för Orangeriet, Stomberg har haft i uppdrag att forma hur verksamheten kan se ut framöver.

Kulturverkstad och läxhjälp
Förslaget är nu att Kulturnämnden får uppdraget att en slags kreativ verkstad i huset. Kulturnämnden ska också utveckla en verksamhet där man kan erbjuda läxhjälp, låna böcker, språkkafé och samhällsinformation.

För att hålla kvar fokus på hållbarhet finns förslaget att även ha någon form av bytesverksamhet i Orangeriet, med allt från växter till leksaker och sportutrustning.

Socialt kafé istället för privat
Samarbetet mellan kommunen å den ena sidan och eventuell privat näringsidkare å den andra nämns också som en särskild punkt. Senast gick ju glasskaféet i konkurs, efter bara några månader. Besökarna hade inte strömmat till i tillräcklig uträckning.

Det var den andra serveringen som gick i konkurs sedan Orangeriet invigdes för ett och ett halvt år sedan.

Kommunchef Stomberg skriver i sitt förslag att det finns risk för olika förväntningar med ett sådant upplägg och att ett alternativ skulle kunna vara ett kafé som drivs som ett så kallat socialt företag, ett slags arbetsmarknadsprojekt.

Avslutningsvis ser Svante Stomberg att Orangeriet måste göras om även inredningsmässigt, så att det blir trivsamt "gröna växter är ett inslag", skriver han i sitt förslag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".