Borås tingsrätt
Foto: Joel Wendle
BORÅS

Dömd för polisattack - överklagar domen

Den unge man som dömdes för att ha knivskurit en kvinnlig polis på Hässleholmen i maj har nu bevisat att han var 17 år när han begick dådet.

Han dömdes i hovrätten till fyra års fängelse och livstids utvisning, för försök till mord.

Han har hela tiden hävdat att han var 17 år vid händelsen, men en medicinsk åldersutredning gjorde bedömningen att han var minst 18 år.

Är omyndig
Nu har han lämnat in identitetshandlingar, bland annat pass och ett medborgarbevis från Irak, som visar att hans åldersuppgifter stämmer, att han var 17 år vid knivskärningen på Hässleholmen.

Identitetshandlingarna har granskats på Nationellt Forensiskt Center i Linköping, som bedömer att handlingarna är äkta.

Med anledning av de nya åldersuppgifterna anser riksåklagaren att hovrätten därför bör göra en ny prövning av påföljden och frågan om utvisning.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om han inte får en ny prövning, säger My Hedeström, byråchef på Riksåklagaren.

Erkänner hugg
Han erkänner att han högg poliskvinnan men att han hävdar att gjorde det bara för att skada, inte orsaka livshotande skador, vilket han dömdes för.

I sin överklagan yrkar han att han ska dömas för i första hand för misshandel, i andra hand för grov misshandel och i tredje hand för försök till dråp. Han vill också att påföljden mildras och att uppvisningsbeslutet upphävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".