Mohammad Saadoun, projektledare för Urban 15.
1 av 2
Mohammad Saadoun, projektledare för Urban 15. Foto: Jenny Hellström/SR
Ahlam Ali Soleyman, undersköterska.
2 av 2
Ahlam Ali Soleyman var med i projektet, idag jobbar hon som undersköterska. Foto: Jenny Hellström/SR

Lyckosamt projekt vägen in för arbetslösa

Mohammad Saadoun: Många har svårt att ta klivet in
3:32 min

Hur hjälper man personer som länge stått utanför samhället och utan egen försörjning, projektet Urban 15 har hittat en framgångsrik metod.

– För många personer är det svårt att ta klivet in i egen försörjning och vi skulle se till att det blev en enklare väg för de här personerna, säger Mohammad Saadoun, projektledare.

Motiverade personer 
För några år sedan valdes Hässleholmen i Borås ut som ett av femton utsatta områden i landet, där arbetslösheten är hög och utbildningsnivån låg till projektet Urban 15.

– Det vi gjorde var att vi hade ganska långa intervjuer med personerna innan vi valde ut dem, de här personerna var redan motiverade att göra förändringar och i samtal med dem kom vi fram till hur vi bäst kunde hjälpa just dem, säger Mohammad Saadoun.

Han berättar vidare.

– Många saknade utbildning och var i behov av en bättre ekonomi, vi gav dem en heltidslön och en utbildning vid sidan jobb. De jobbade fyra timmar och pluggade fyra timmar per dag, fortsätter Saadoun och beskriver lönedelen som viktig då den fungerade som en morot.

Men det måste ju ha kostat en del också?

– Jo, men resultatet är att de här personerna idag jobbar och nu kan kamma hem det här till samhället.

En av deltagarna i projektet var Ahlam Ali Soleyman, som haft försörjningsstöd i 20 års tid. Idag är hon utbildad undersköterska och timanställd i kommunen. Och av de 40-talet personer som varit med har cirka hälften jobb idag.

 – Och det blir också mer positivt av det här, ser barnen att deras föräldrar jobbar så blir också barnen motiverade att göra något. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".